Verslag perspresentatie Abel Tasman Struuntocht

Afgelopen vrijdag 5 juni vond de perspresentatie plaats van de Abel Tasman Struuntocht. Tijdens deze perspresentatie hebben wij onze plannen naar buiten gebracht! Nieuwe informatie zoals de route, de culturele activiteiten en het thema zijn naar buiten gebracht! Lees hieronder de belangrijkste informatie:  

De Abeltasman Struuntocht is als wandelevenement vanaf 2003 inmiddels niet meer weg te denken in ons mooie waterrijke Westerkwartier. Eens in de vier jaar is onze gemeente Grootegast, met dit jaar de gemeente Marum als tweede goede partner, een goede gastheer. Wij zijn als bestuur dan ook apetrots om op 12 september een geweldig evenement neer te gaan zetten!    

 

THEMA    

‘Water stroomt en neemt je mee, met Tasman overzee!’ Het thema van de 4e Abel Tasman Struuntocht.  Een wandeltocht waar 4500 wandelaars zich binnen 10 dagen voor hebben  aangemeld. De Abel Tasman Struuntocht brengt op 12 september meer dan tienduizend mensen op de been. Dit zijn onze wandelaars, onze 250 vrijwilligers en natuurlijk het publiek dat ‘Struners komt kieken’. Onze wandeltocht staat bekend om haar culturele activiteiten langs de route en is een van de grootste wandelevenementen van het Noorden. De tocht heeft een thema waaraan op de route gerefereerd wordt middels allerlei activiteiten / festiviteiten. Voor 2015 hebben we gekozen voor het thema WATER. Water is een wereldwijd issue. Ten gevolge van global warming smelten de ijskappen en dreigt natuur en milieu in gevaar te komen. De waterschaarste die speelt in bijvoorbeeld Afrika steekt schril af tegen deze bedreiging.  Dichter bij huis kent ons eigen land een traditie met WATER….. niet altijd even positief maar desalniettemin.  We zijn in staat gebleken goede strijders tegen het water te zijn.  Naast goede strijders tegen het water zijn wij eveneens strijders in en op het water.  Er kan hierbij gedacht worden aan “onze” zwemmers, onze schaatsers, roeiers etc. Wij zijn als Nederland waterland bij uitstek.  Daarnaast hoort de ontdekker van Tasmanie: Abel Tasman ook bij het thema water.  Hij is geboren in ons dorp en daar zijn we trots op. Al deze zaken hebben ons geïnspireerd om voor het thema WATER te kiezen.   

Daarnaast heeft Nico Boele van Staatsbosbeheer tijdens de perspresentatie als gastspreker verteld over de verschillende wateren in het Westerkwartier.

  

VOORBEREIDINGEN

Inmiddels zijn wij al een jaar volop bezig met de voorbereidingen om de wandelaars langs een prachtige omgeving te begeleiden. In 2001 hebben wij bruggen moeten bouwen voor onze plannen en het is geweldig om te merken dat nu de sluisdeuren automatische open gaan. Er is namelijk veel enthousiasme onder de dorpen om de wandelaars te mogen ontvangen. Wij zijn als Stichting Promotie Lutjegast zijn dan ook bijzonder blij met alle vrienden van de Abel Tasman Struuntocht die deze tocht samen met ons mogelijk maken. Of het nu sponsoren, vrijwilligers, subsidieverstrekkers of Struners zijn. Iedereen is nodig om dit geweldige evenement te kunnen organiseren!

OPENING

Als organisatie zijn we zeer verheugd dat de 4e editie van de Abel Tasman Struuntocht wordt geopend door oud-politicus, oud-burgermeester van Smallingerland en voorzitter van de raad van commissarissen van FC Groningen, Bert Middel. Die op dit moment [hoe toepasselijk bij het thema] Dijkgraaf van Noorderzijlvest is. De heer Middel zal zich na de opening die dag tussen de wandelaars voegen om samen met hen te genieten van kunst, theater, cultuur en water. Na de opening zullen de wandelaars met ruim 100 bussen vanuit Lutjegast naar de waterstartlijn in Opende worden gebracht. Hier zal de tocht van ruim 25 kilometer starten.

ROUTE

De route van de Abel Tasman Struuntocht heeft deze editie een aantal verrassingen in petto. Er is gekozen voor één wandelafstand van 26,5 kilometer. Op deze manier kunnen alle wandelaars volop genieten van de activiteiten onderweg. De traditie is dat er wordt gestart vanaf de ‘Torenkamp’ in Lutjegast. Dus na een “warming-up” van 2,5 kilometer worden alle wandelaars met bussen naar het begin van de route gebracht: Strandheem. Vanaf Strandheem begint de tocht pas echt. In het begin van de tocht kunnen de wandelaars de prachtige natuur rondom de Jilt Dijksheide zien. En daarna lopen alle wandelaars van de Struuntocht voor het eerst door de gemeente Marum met een veelbelovende pleisterplaats langs het Dwarsdiep in Boerakker! De route neemt de wandelaars mee langs vele watergangen en brengt ze achtereenvolgens langs Opende, Kornhorn, Boerakker, Grootegast weer terug naar Lutjegast. De vierde Struuntocht wordt een belevenis en voor veel wandelaars een ontdekkingstocht in de voetsporen van Abel Tasman! Zie hier de routekaart.

CULTUUR   

Tijdens de perspresentatie hebben Mirjam Notebomer en Dineke Scheffer [werkgroep cultuur], verkleed als twee toiletjuffrouwen, wat culturele activisten onthult. Zo moet de act in Kornhorn niet in het water vallen. Dit is natuurlijk een verwijzing naar de Snipspoel waar iets spectaculairs op het water gebeurd. Dat de wandelaars in Boerakker moeten overleven heeft natuurlijk te maken met de bekende survival activiteiten in dit dorp. In Grootegast waan je je als wandelaar door tropische sferen en in Lutjegast gaan we natuurlijk genieten van de nieuwe bak van Wotter, naast de Baak. Hier bedoelen we de nieuwe Groene Dorpsploats in Lutjegast mee. Bent u al nieuwsgierig naar onze culturele activiteiten? We kunnen alvast verklappen dat alle elementen van water ook zeker zullen terugkomen gedurende de tocht.

   


UNIEKE CODE

De Abel Tasman Struuntocht gaat dit jaar de startkaarten controleren.  Om alles op 12 september soepel te laten verlopen heeft iedere wandelaar een unieke barcode die belangrijk is bij het starten. Na het scannen van de barcode krijgt elke wandelaar een zegelboekje [inclusief routekaart] met en armbandje. Het armbandje geeft toegang tot het vervoer met de bussen en versnaperingen onderweg. Let op: meerdere mensen hebben zich ingeschreven onder het zelfde mailadres. Als u de startkaarten gaat printen, denkt u er dan om dat u niet DEZELFDE startkaart print.

VERKEER

Wij maken de weg vrij op 12 september voor onze vrienden van de Abel Tasman Struuntocht. Voor één dag staat de wandelaar centraal in het Westerkwartier. Er zullen die dag daarom behoorlijk wat verkeersmaatregelingen worden genomen. Wij gaan langs het stromend water speciale terreinen aanleggen voor ´Struners kieken’. Dit zijn de locaties waar de toeschouwers/het publiek de wandelaars kunnen opzoeken. Via onze website www.promotielutjegast.nl en de media zullen wij laten weten waar deze plekken te vinden zijn.

ATS in samenwerking met Hanzehogeschool Groningen

Een groepje studenten van de Hanzehogeschool Groningen gaat op 27 juni a.s de kinderen van een aantal basisscholen spelenderwijs op ontdekkingsreis meenemen naar Tasmanië. Door allerlei verschillende spelletjes zullen zij worden meegenomen door de historie van ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Tevens is door de studenten aan de ATS de start gekoppeld van een goed doel. Namelijk een waterproject in Kenia. Dit zal een vervolg krijgen op 12 september doormiddel van een heuse waterput.

OFFICIELE STRUUNTOCHT LIED

Piet Buist en Geert Zijlstra zongen tijdens de presentatie het officiële struunlied! 

AFSLUITING

‘Water stroomt en neemt je mee, met Tasman overzee’. Wij als organisatie zijn er bijna klaar voor. We gaan de komende tijd de puntjes op de i zetten. Wij hebben er ieder geval al ongelofelijk veel zin in. Wat bijna 15 jaar geleden een utopie was voor velen, is inmiddels uitgegroeid tot het grootste één daagse evenement in het Westerkwartier. Samen met u, de vrijwilligers, de wandelaars en andere belangstellenden laten wij het water stromen op 12 september! 

  


Contact Stichting Promotie Lutjegast

Stichting Promotie Lutjegast

Fransvisscherstraat 4
9866 AX Lutjegast

Facebook
Instagram