De datum is geprikt!

Dat de tijd snel kan gaan, bewijst het aantreden van alweer de vierde editie van de Abel Tasman Struuntocht. Alweer vier jaar geleden vertrokken 4000 wandelaars vanuit Lutjegast om na omzwervingen door onder andere Niekerk, Grootegast en Doezum uiteindelijk weer op het thuishonk van Abel Tasman te belanden. Volgend jaar 2015 zal er weer een editie van de Struuntocht worden georganiseerd en wel op zaterdag 12 september. Een datum voor wandelliefhebbers om nu alvast rood te omcirkelen. Evenals eind december wanneer de inschrijving van start zal gaan. Want iets missen van dit festijn zou zonde zijn. Het bestuur is alweer drukdoende en liet afgelopen zaterdag tijdens de Tocht om de Noord voor het eerst weer van zich horen. Lees ook verderop in deze krant het interview met voorzitter Piet Miedema die zich opmaakt voor zijn allerlaatste Struuntocht als voorzitter.

Zoals gezegd, het wordt de allerlaatste Struuntocht voor Piet Miedema als voorzitter van het bestuur. “Ik wil het heel graag nog één keer goed doen”, vertelt hij. “Maar dan stop ik ermee, ja. Of dat lastig is? Ja”, antwoordt Piet weloverwogen om te vervolgen, “maar mij grote wens is de Struuntocht een keer te lopen en me te laten verrassen door alles wat je onderweg ziet en beleeft. Bovendien: de Struuntocht hangt niet alleen van de voorzitter af. Ik denk dat ik nu een aantal mensen om me heen heb verzameld aan wie het stokje over kan dragen. We hebben een aantal nieuwe bestuursleden gekregen met wie we nieuw bloed en frisse ideeën hebben binnen gehaald.”

Naast Piet, zijn ook ‘oudgedienden’ Lolke van der Veen en Hein Wijbenga weer van de partij, maar de rest van het bestuur is vernieuwd. Oud-voorzitter van Dorpsbelangen Lutjegast Bert van der Vaart, Paulien Jongsma door Piet getypeerd als jong en ambitieus, Annelies Helmholt gaat zich bezig houden met het secretariaat en Kees de Wit, financiën en inschrijving, zijn toegetreden tot het Struuntochtbestuur. Opvallend, of misschien juist wel niet: allen zijn afkomstig uit Lutjegast. Het aftreden van maar liefst vier bestuursleden zette Piet ook aan het denken. “Ik heb best wel even getwijfeld of we wel door moesten gaan en opnieuw een Struuntocht op moeten zetten. Is het dan werkelijk te zwaar?” Eén van de dames, vertelde Piet, bekende dat het zweet haar uitbrak als ze de mailtjes over de Struuntocht weer voorbij zag komen. Een wandelevenement van dit formaat opzetten, is nou eenmaal geen kinnesinne.

Maar de Struuntocht komt terug en hoe! “Het belooft weer spectaculair te worden. We hebben hele grootse plannen”, vertelt Piet. “Dit keer houden we het bij één afstand en komt de veertig kilometer te vervallen. Een nieuw licht schijnt over veel zaken.” Een start op een andere plek bijvoorbeeld, wordt al voorzichtig besproken. Afgelopen zaterdag waren de Struners weer aanwezig in Lutjegast om kenbaar te maken dat zaterdag 12 september 2015 dé dag van de vierde editie van de Abel Tasman Struuntocht zal worden. “Mensen moeten toch weten dat ze in het Struundorp zijn.” Eind december zal de inschrijving starten. Verwacht wordt dat de beschikbare 4500 plaatsen snel weg zijn.

Dit artikel [inclusief foto] is geschreven door De Streekkrant.

Contact Stichting Promotie Lutjegast

Stichting Promotie Lutjegast

Fransvisscherstraat 4
9866 AX Lutjegast

Facebook
Instagram